apfelweinia ja grünesoßea

IMG_8792-1

Pääsiäisen pyhät tuli tällä kertaa vietettyä Saksassa! Oli hauskaa mennä kerrankin asian kanssa sinne, yleensä kun on tullut vain melko nopeasti ajettua maan läpi autobahnia ja syötyä ehkä döneriä. Nyt olikin muutama päivä aikaa tutustua saksalaiseen kulttuuriin, mitä odotin innolla jo ennen matkaa.

Reissun tarkoituksena oli siis mennä moikkaamaan vaihtoon lähtenyttä ystävää ja samalla tavata toinen. Pääsiäinen menikin siis hyvissä merkeissä porukassa.

IMG_8794-1-1

Lensin lauantaiaamuna Frankfurtiin ja suuntasin keskustaan, jossa tapasin tutut. Meillä oli myös ”paikallisopas”, joka oli kyllä hyödyllinen! Oli hassua poistua Frankfurtin lentoasemalta, sillä siellä tulee yleensä vain vaihdettua konetta. Frankfurt osoittautuikin ihan mukavaksi kaupungiksi! Iskimme heti alkajaisiksi lauantaitorille, joka oli tupaten täynnä ihmisiä ja tarjolla oli kaikenlaisia saksalaisia herkkuja. Nälkä oli kova, joten aloitimme currywurstista (approved) ja omenaviinistä (ihan jees), joiden jälkeen jatkoimme jälkiruokaan (raparperitorttua). Currywurst oli täysin erilaista mitä olin kuvitellut, mutta hyvää se oli silti! Apfelwein on erittäinen perinteinen juoma, jota tehdään ja juodaan erityisesti Frankfurtin alueella. Se maistuu todella kuivalta siideriltä. Omenaviini kuuluu juoda tietynlaisesta salmiakkikuvioisesta korkeasta lasista (kuvassa), ja itse viiniä kaadetaan kuvioinnin ylärajaan asti, ja tämän jälkeen päälle laitetaan kuplavettä merkkiin asti. Tarkkaa, mutta perinteet ovat parhaita. Prost!

IMG_8799-1-1

Torilla myytiin myös tuoreita yrttejä, mikä oli mielestäni ihanaa. Frankfurtin alueella perinteinen ruokalaji ”Grünesoße” (lausutaan suurin piirtein gryynesoos) tehdään jogurttipohjaan ja siihen käytetään muistaakseni seitsemää eri yrttiä. Maistoin soossia reissun viimeisenä päivänä schnitzelin ja paistettujen perunoiden kanssa ja täytyy kyllä todeta, että hyvää oli! Raikas kastike ja paras koskaan syömäni schnitzel. Perinteisesti tämä vihreä kastike syödään keitettyjen perunoiden ja kananmunan puolikkaiden kera.

IMG_8801-1-1

Matka jatkui Frankfurtista Flixbussilla kohti Bambergia, joka sijaitsee noin kolmen tunnin matkan päässä idässä. Perillä tutustuimme paikalliseen hurmaavaan mäkkärikulttuuriin ja illan jo pimennyttyä pääsimme vihdoin majapaikkaamme ystäväni luokse.

Ylläolevassa kuvassa pääsiäismunia. Tuntui, että saksalaiset rakastavat niitä jotenkin erityisen paljon, sillä koristemunia oli aivan joka paikassa.

P3270420-1

P3270440-1

Sunnuntaiaamun aloitimme mahtavalla brunssilla, joka sijaitsi aivan kämppämme lähellä. Oman leipomon tuotteet (croissantit, sämpylät, minisarvet yms.) olivat aivan uunituoreita ja todella herkullisia. Vatsat saimme todellakin täyteen ja brunssilla oli hintaa vain 11 euroa – tätä kun saisi nauttia Suomessakin samalla hinta-laatusuhteella…

Bamberg on todella kaunis, vanha kaupunki, joka on täynnä taidokkaasti rakennettuja saksalaistyyppisiä taloja. Kävelimme päivän aikana paljon, lähinnä vanhassa kaupungissa, ja pilvisestä säästä huolimatta näkymät olivat kauniita! Yksi Bambergin linnoista oli rakennettu korkealle kukkulalle ja se näkyi hienosti alas kylään.

P3270455-1

P3270452-1

P3270460-1

P3270462-1

Koska matkan ajankohtana oli pääsiäisen pyhät, oli suuri osa kaupoista kaupungissa kiinni. Tämä ei meitä kuitenkaan estänyt viettämästä mukavaa sunnuntaita Bambergiin tutustuen! Kiersimme paikalliset kuppilat ja ravintolat (yhteensä seitsemän paikkaa) ja maistoimme muun muassa savuolutta (Bambergin erikoisuus) ja Kartoffelknödeliä (”perunamöykky”, noin nyrkin kokoinen massa, maistui ei miltään ja koostumus nihkeä). Joka puolella oli viihtyisiä baareja, joissa ravasi paljon ihmisiä ja illan tullen Bambergin ”pääbaarikatu” täyttyi pääsiäisen viettäjistä. Löysimme ysäribileet, jotka oli pakko käydä testaamassa.

P3270464-1

Absinttiä myytiin pipeteissä… Itse tilasin kuitenkin ginitonicin Hendricksillä ja tarjoilija kysyi epäuskoisena, että haluanko sen varmasti, kun se on heidän kallein GT:nsä (8,90e). Eipä siihen suomalaisena ja suomalaisiin hintoihin tottuneena ollut paljoa sanottavaa.

P3280466-1

You had one job… Onko tällä joku funktio?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s